cernosice_01.jpg cernosice_02.jpg cernosice_03.jpg cernosice_04.jpg cernosice_05.jpg Cernosice_06.jpg

Černošice - Centre Vráž

Chronology: 2010
Investment: 100 000 000
Area: 4257 m²
Typology: Multi-functional
Location: CZ

Authors: Ing. arch. Oldřich Hájek, Ing. arch. Jaroslav Šafer
Investor: IBS ROKAL, s.r.o.
Relation to Project : Complex project documentation in all its stages including engineering services.
Awards:
  • Special prize of the Jury in the competition Best of Realty 2010


A multi-purpose urban complex in Černošice near Prague.An uphill location is surrounded by a development of family houses from two sides and there are the existing family houses also on the other two sides. A busy road runs along the north side of the land.

The plan was to develop a new quality urban space consisting of residential and commercial buildings. There were also designed public spaces, classrooms and a small hall here. The square is rectangular situated along Vrážská street. Its south side is defined mostly by the long residential building with retail spaces on the ground floor, which is approximately in the middle divided in two sections. This way created gap optically links the square and the playing fields. The east and west edges are outlined by the hotel and office buildings. The north edge is defined by an avenue of grown up trees to which were added new ones.

The complex’s basic modular grid is rectangular. Residential houses are three-storey with smaller penthouses on the fourth storey. The office building is designed partly as a five -storey structure and it forms a local landmark; it partly covers the supermarket on the ground floor. A four-storey hotel building complements the whole.

The structures are designed as a reinforced concrete, partly bricked, thermally insulated frame. The façade of the residential house is designed combining coloured plaster finish, o- copper Tec and Max panel cladding. Windows are Euro-profiles with aluminium jalousies on the south and west facades, ground floor shop windows are glazed in aluminium profiles. Railing on balconies and terraces is steel with frosted and clear glass panels. The penthouses are clad with copper Tec sheets.

Facades of the hotel and the office building combine a structural facade, facade with glazing fixed in aluminium profiles, Tec aluminium sheet cladding, Max façade panels, and plaster coloured through. The supermarket has a façade combining glazing in aluminium profiles and concrete walls clad with gabions. 
(From the architect’s report)

Award-winning projects